Биодинамично вино – с поглед към звездите, здраво стъпили на земята

Какво е биодинамично винопроизводство? Каква е тайната на биодинамичните вина?  Защо все повече превземат световната винена сцена? И още …

Биодинамичното производство е посветено на грижата към земята. То е взаимодействие между хора и природа, в което и двете страни могат да процъфтяват. Биодинамиката възприема всяка ферма, градина и лозе, като цялостна екосистема от почва, растения, насекоми, животни, климат и култура. Използването на изцяло натурални средства за наторяване и борба с вредители и болести по лозата са строго определени за биодинамичното земеделие. Спазването на всички норми се проследява от сертифициращи компании, като най-широкомащабна е Biodynamic Federation Demeter International или само Demeter.  

Lambrusco grape

Производителите на биодинамични вина определят своите вина, като разказвачи на истории. Истории за Древност, Слънце, Земя, Луна, Природа, Хора, Единство.

Каква е тайна на биодинамичните вина ли?

Ampeleia bottle

Тя се крие зад работата в лозето. Биодинамичните лозари отглеждат своите лозя като екосистема, като жив организъм. Вместо монокултура се търси възможно най-голямо разнообразия от растения и насекоми, за да се създаде една балансирана и здравословна среда за лозята. Принципите на лозарство са много повече от отказ да се ползват химически и синтетични препарати. Те следват естествения ритъм на природата. Следват хода на Слънцето и Луната, следват жизнения цикъл на растението за резитба, прилагане на натурални и билкови препарати и прибиране на реколтата.

Биодинамичните вина са живите вина и се нуждаят от живи почви. Почвата е „съкровищницата“ на всяко биодинамично лозе. Полагат се специални грижи за да расте хумусният й слой. Така лозето може да издържи и суша и обилни валежи. Все повече научаваме на това колко са важни полезните микроорганизми и ролята им за борбата с болестотворните такива. Микробиомът и неговата много важна роля за всеки жив организъм.

Всичко това допринася за вкусът, за така добре изразения тероарен характер и аромат на биодинамичните вина.

Не малко от най-добрите световни винопроизводители преминават към биодинамично винопроизводство. Водещи страни са Италия, Франция, Испания, Швейцария, САЩ, Австралия и др.

Винените критици оценяват високо биодинамичните вина заради техните живи и неподправени вкус и аромат.

Биодинамичните енолози не произвеждат вино, те го придружават по пътя му от лозето до бутилката.

Открийте нашето Rosato di Ampeleia 2021, оценено с  високите 93 точи от световните винени критици на Decanter.

Рецензия Decanter – Медно-розов цвят със сладки аромати на зрели плодове, постепенно разгръщащи се в чашата. Първоначалните свежи аромати на червени плодове се развиват в по-богат комплекс от горски плодове, придружен от коледни подправки и билкови нотки, преди да се превърнат в по-тъмен и по-концентриран плод на небцето, с интензивни нотки на касис, червено френско грозде, малини и лека нотка на черен карамел. Забележителната и енергична киселинност го поддържа красиво свежо и живо. Това биодинамично розе от хълмовете на южна Тоскана е направено с Alicante Nero (местният клон на Grenache), потопен в ширата на Carignan, за да се създаде силно индивидуалистично вино. Точки: 93/100

Нашите Биодинамични Вина

Унлитро, червено био и биодинамично вино
Бианко ди Ампелея, бяло био и биодинамично вино