Оранжево вино – една от най-популярните теми в света на виното в момента

Оранжево вино

Защо оранжево? С какво е по-различно? Какъв е вкусът на оранжевото вино? Как да го комбинираме с храни и още…

Оранжевото вино е между бяло и червено, но не е розе :-)

В по-подробно обяснение, оранжевото вино се прави от бяло грозде, но по метода за производство на червено вино. Бялото вино се произвежда от гроздов сок от бяло или червено грозде, който ферментира без ципите на гроздето. Червеното вино се произвежда от червено грозде, което ферментира с ципите на гроздето, за различен период от време.

Оранжеви вина разнообразие

Когато съчетаем двата метода и произведем вино от бяло грозде, което ферментира с ципите, като червено, получаваме оранжево. Цветът на оранжевото вино варира от пастелно оранжево до наситено медно. Това зависи от какъв бял сорт грозде е направено и колко дълго са престояли ципите. Енолозите преценяват колко дълго да оставят ципите, може да са няколко дни или няколко месеца.

Оранжевите вина имат хилядолетна история.

Оранжево вино натурално

Това е така защото в древността всички вина са ферментирали с ципите. Историята им може да се проследи до древните територии на днешна Грузия, където са намерени първите археологически находки за производство на вино, преди повече от 6000 години. Тогава виното се е произвеждало в големи глинени съдове, наречени квеври, заровени в земята, където виното е ферментирало с ципите.

Както при всеки друг вид вино, вкусът на оранжевото варира в зависимост от много различни фактори, като сортът на гроздето, околната среда на лозето, стилът на винопроизводителя и др.

Като цяло оранжевото вино има по-близък вкус до бяло вино, поради еднаквите сортове на използваното грозде. Оранжевото вино е по-флорално, цитрусово, с плодов и понякога пикантен привкус. Плодовите нотки са наситени – сушени кайсии, дюли, жълти зрели круши. Ядковите нюанси, като бразилски орех, лешник, също са обичайни за тези вина.

Танини? Да, ще ги откриете във всички вина, които са ферментирали с ципите на гроздето. Танините са естествен компонент на ципите и при престоя им в гроздовия сок преминават в него. При оранжевите вина се усещат като леко засушаване на езика, а понякога на цялата устна кухина, но са деликатни и меки.

Тези вина са смели вина и поради това се съчетават добре със също толкова смели храни

Опитайте ги с ястия с къри, мароканска кухня, корейски ястия и традиционна японска кухня. Поради по-високото фенолно съдържание (танин и горчивина) и тръпчивост, която имат, оранжевите вина се съчетават с голямо разнообразие от меса, вариращи от говеждо до риба. Зрелите сирена също за добра компания за тях.

Ако се колебаете да опитате оранжево вино, нашият съвет е „Не се колебайте. Опитвайте смело!“

Оранжеви вина съчетание с храни

» Има широка гама от вкусове и стилове, от които да избирате.

» Има оранжево вино за всеки.

Оранжево вино и плаж
Оранжево вино и агнешки котлети
Оранжево вино и пикник

Открийте нашето оранжево – Bianko di Ampeleia 2021, оценено с високите 93 точки от световния винен критик James Suckling.

Ароматно вино с дъх на праскови, грейпфрут, портокали и деликатни цветисти нотки.  Средно тяло в кремообразна текстура и приятни леки танини. Хармонично вино с чудесен финал. Малвазия, требиано и ансоника. От биодинамично отглеждано грозде със сертификат Demeter.

Точки: 93/100

Bianco di Ampeleia

Нашите Биодинамични Вина

Унлитро, червено био и биодинамично вино
Бианко ди Ампелея, бяло био и биодинамично вино