Натурално вино – напред към природата

Оранжево вино

Натурално вино? Диви дрожди? Спонтанна ферментация?
Какво означава всичко това и какво да очакваме от натуралните вина, ще ви разкажем сега.

Говорим си все по-често за природосъобразен начин на живот или „назад към природата“. От друга страна животът върви напред и ни предлага много нови изживявания. Ако не сте опитвали натурално вино, непременно го включете в списъка за следващите си покупки. Това ново изживяване ще ви направи още по-любопитни винени откриватели и с по-широка винената култура. Вземете бутилка, две, три с различни натурални вина и преминете  напред към природата.

Оранжеви вина разнообразие

Сега към същността на нашата тема »

За да се направи вино, знаем, че гроздето или гроздовия сок трябва да премине през процес на  ферментация. Това може да стане по два начина. Единият е като се добавят така наречените култивирани дрожди, които са конкретно подбрани или лабораторно отгледани. Те придават определени вкус, аромати, алкохолно съдържание на виното и така осигуряват до голяма степен предвидим резултат. Това е оправдано при големите винопроизводители, за които е важно рисковете да са сведени до минимум и да се произведе продукт с очаквани характеристики.

Оранжево вино натурално

От друга страна или вторият начин е просто да оставим гроздето във винени съдове и след известно време то самό започва да си ферментира. Получили сме т.нар. спонтанна (непредизвикана) ферментация. И какво предизвиква тази спонтанна ферментация? Това са онези малки диви дрожди, които естествено си живеят по ципите и дръжките на гроздето, и в лозето, и във винарната. Дивите дрожди си имат свой собствен характер. Различни са в различните тероари (най-общо мястото на лозето) и са способни да придадат уникални вкусове и аромати на виното. Всъщност, така правят вино от векове в Бургундия и не само.

Разбира се, да не забравяме и смелите енолозите, които правят натурални вина

Тяхната работа е да съблюдават правилното протичане на процеса и да допускат единствено минимална или дори никаква намеса в делото на природата да прави вино. Въпреки това, правенето на натурално вино не е по-мързеливият начин за винопроизводство, дори напротив. Всъщност правенето на вино с диви дрожди изисква повече грижи и внимание. Един опитен енолог ще наблюдава процеса през цялото време. Ще следи непрестанно аромати, температура, алкохол и т.н, за да гарантира отличното качество на крайния продукт. Виното ще ферментира самό, със или без нас, но приготвянето на добро вино с диви дрожди изисква внимателно око и вземане на информирано решение.

Вината, произведени с диви (местни) дрожди, често имат различен вкус от онези вина с култивирани дрожди, с които сме свикнали. Въпреки това все повече винопроизводители преминават напред към природата и започват да използват местните дрожди, за да произвеждат вина от най-висок клас. Така създават по свой начин автентичен вкус, който е и отличителен знак за тях.

Оранжеви вина разнообразие

Натуралните вина са новите звезди на винения небосклон, именно заради това, че са автентични

Защо препоръчваме да опитвате натурални вина?

Защото те могат да бъдат супер забавни, ярки, цветни, вкусни, изненадващи, пивки и интересни. Наред с това са по-здравословни, произведени с природосъобразен подход и също:

Гроздето, от което се произвеждат натуралните вина, най-често е отгледано с грижа и внимание към природата, без химически агенти;

Натуралните вина са максимално автентични и не се филтрират;

Наличието на благородна утайка в бутилката е характерно за нефилтрираните вина;

Най-често натуралните вина са веган (това ще обясним в следващата статия);

Добавените сулфитите са в минимални нива;

Оранжеви вина съчетание с храни

» Има широка гама от вкусове и стилове, от които да избирате.

» Има натурално вино за всеки.

Оранжево вино и плаж
Оранжево вино и агнешки котлети
Оранжево вино и пикник

Открийте нашето страхотно червено – Ampeleia 2019 – 100% Каберне Фран, 100% Тоскана, 100% Наслада.

Мнението на световната критика:

94 точки от Robert Parker – Wine Advocate

94 точки от James Suckling

94 точки от Vinous

Ampeleia 2019 ни дава уникална поглед към сорта Каберне Фран. Има пикантни плодови вкусове на захаросани боровинки и череши. Вкусно, флоралено и плодово с копринени танини и изразена киселинност. Вино от производител, който винаги предлага интересни винарски интерпретации на вина от Тоскана и в далечния север на Италия под марката Elisabetta Foradori.

Bianco di Ampeleia

Нашите Биодинамични Вина

Унлитро, червено био и биодинамично вино
Бианко ди Ампелея, бяло био и биодинамично вино