Оранжево вино

Нефилтрираните вина са част от темата за натуралните вина и в тази статия ще ви разкажем какво представляват, какви са техните характерности и защо си струва да бъдат опитани.

Споменахме в статията ни за натуралните вина, че за направата им се допуска само минимална човешка намеса в делото на природата.
Виното, както знаем, се получава с ферментацията – онази магия, която превръща прекрасния, сладък и ароматен гроздов сок в невероятното и ежедневно за много хора питие, наречено вино. Работливите винени дрожди вече са превърнали захарите в алкохол и е време да преминем нататък.

Оранжеви вина разнообразие

След ферментацията виното е мътно.

Харесва ли ви да пиете мътно вино? Нееееее 🙂

И ние така мислим.

Искаме го бистро и искрящо в чашата. Искаме да го завъртим по стените й и да се любуваме на всичките му цветните нюанси. Искаме да насладим първо очите си, а после носа и небцето.

И за това е необходимо да премахнем останалите след ферментацията дрожди и гроздови частици. Как, обаче, става това?

Има най-общо три метода. Ето ги:

•›〉 Филтриране по механичен начин

Преминаване на виното през филтри, които могат да имат различни филтриращи способности. Едни филтри задържат по-големи частици, а други премахват и най-малките. Методът си има своите позитиви и негативи. Филтрирте задържат и част от ценните компоненти на виното. С този метод ще имаме по-искрящо вино и без утайка, но е много възможно да загубим и част от ароматите и вкусовете.

•›〉 Финиране с помощта на белтъци

При процесът на финиране се използват белтъци, най-често от животински произход, които се добавят във виното. Целта им е да се свържат с частиците на утайката и да ги направят по-големи. Така улесняват процеса на премахването им. Използват се яйчен белтък, желатин и дериват на млечния белтък казеин. Ще получим фино и полирано вино, но ще загубим част от чара и природата му.

•›〉 Природният метод или силата на Нейно Величество Гравитацията.

Точно така, при този метод оставяме утайката да падне на дъното и след известно време преливаме бистрата напитка в друг съд.

Следвайки този метод получаваме нефилтрирано вино – естествено, натурално, богато, запазило вкусовете, ароматите и автентичността на сорта и тероара. Този метод не премахва всички остатъчни частички от виното, остава съвсем малко количество, което отива в бутилката.

Оранжеви вина разнообразие

С времето, тази остатъчна утайка, се утаява на дъното й и това, по своята същност, е хубаво нещо. Наричаме я „Благородна утайка“. Тя е характерен белег за нефилтрираните вина. Наличието й не бива да ви притеснява. Ако все пак присъствието на утайка в чашата не ви допада, можете да прелеете внимателно виното в красив декатнер или гарафа, а можете и да сипвате бавно от бутилката в чашата, така че утайката да си остане в бутилката.

И трите метода имат своето място и роля според философията за правене на вино.

Винопроизодителите на натуралните вина, избират най-естествения и щадящ за вкусовите качества начин – изчакване утайката да падне на дъното и преливане на вече бистрото вино.

Сигурно се питате, защо на някои от етикетите на натуралните вина е отбелязано, че е веган продукт. Основната причина е, че за премахване на утайката на виното не са използвани продукти с животински произход. Това означава, както сигурно вече сте се досетили, че всички нефилтрирани вина са веган.

Оранжеви вина съчетание с храни

Ако четете тези редове, няма съмнение, че сте почитатели на виното, така че:

   Наслаждавайте му се.

  Опитвайте различните му варианти и се впуснете в невероятния свят на тази древна напитка. Свят изпъстрен с ширини и висоти, с огромно разнообразие на сортове и пленяващи сетивата цветове, аромати, вкусове.

   Споделяйте винените си моменти с приятели, защото виното е социална напитка – консумира се с добра компания на любими хора, вкусна храна и весело настроение.

   И ако сте любопитни или „жадни“ да опитате нещо ново, изберете си бутилка тук и ще имате възможност да се насладите на натурално, нефилтрирано, био и биодинамично вино.

 

» Има широка гама от вкусове и стилове, от които да избирате.

» Има натурално вино за всеки.

Оранжево вино и плаж
Оранжево вино и агнешки котлети
Оранжево вино и пикник

Аликанте Неро – 100% сортово вино от най-истинския и автентичен сорт, израз на средиземноморската Марема, област Тоскана. 

Мнението на световната критика:

93 точки от Robert Parker – Wine Advocate

93 точки от James Suckling

92 точки от Vinous

Аликанте Неро е прекрасно вино с жизнерадостен и свеж характер. Притежава елегантност и финес, омагьосва с нотки на ягода, цветя и щипка бял пипер, а накрая нюанси на графит и подправки. Тонизирщ финал с минерални нотки към прецизния завършек. 

Bianco di Ampeleia

Нашите Биодинамични Вина

Унлитро, червено био и биодинамично вино
Бианко ди Ампелея, бяло био и биодинамично вино